Уикенд в Сингапур

05/05/2010
By Деси

Влюбих в Сингапур от момента, в който зърнах първите малки островчета около него. Гледката от самолета беше много впечатляваща – тюркоазно синя морска вода, малки кокетни ивици земя и дълги пясъчни наноси тук-таме. След това изведнъж зеленината на 3-4 голф игрища и меко кацане на пистата. Самото летище е едно от най-уютните, на които съм била, може би само това в Тел Авив може да му съперничи, но е по-малко. Бонус на сингапурското летище е, че обработват документите доста бързо и за разлика от това в Джакарта, семействата със спящи бебета в ръце са обслужвани с предимство.

На стоянката за таксита бях приятно изненадана, че жегата не е толкова смазваща, като в Джакарта, може би защото влажността на въздуха е по-ниска, навсякъде има огромни дървета правещи великолепна сянка и винаги усещаш лек морски бриз. Това много ми напомни за Варна, където съм живяла през по-голяма част от живота си.

Организацията на стоянката беше желязна – в момента, в който минахме край отговорника, ни беше казано „Вие, на стоянка номер 5″. Пътят до града ни отне по-малко от 30 минути, като не усетихме как времето мина, защото бяхме зяпнали ококорени пейзажите, които един по един се разкриваха пред нас. Независимо от факта, че Сингапур е остров с относително малка площ, е така организирна, че добиваш усещането за простор.

Китайския кварталТръгнахме пеш към Китайския квартал, който се намира на около километър разстояние от хотела ни, както и почти всички местни забележителности. Това е едно чудничко местенце, където можете да видите всички боклучета от магазините ни по един лев, струпани по маси, закачалки и рафтове. Има и такива, които и не сме виждали. Всички търговци са накачили картончета с „нечувани“ намаления. За наше щастие никой не ни преследваше, с цел да си продаде стоката, както това ни се е случвало в Индия.

Решихме да вечеряме истинска китайска храна, която както можете да предположите се оказа доста различна от това, което хапваме в България. Китайците ядат всичко което шава, както и всичко, което успее да израсте повече от 2-3 см под или над земята. Като начало решихме да не експериментираме и се задоволихме с пиле и ориз, гарнирани с нещо като спанак с гъби и китайска лучена супа. За любителите на пивото, посещаващи Сингапур, е добре да знаят, че голяма бира е 660мл, а местната „Тигър” е много приятна и пивка.

По здрач се прибрахме в стаята ни, която беше вече с температура не толкова близка до замръзване. Държа да отбележа, че в Сингапур са луди на тема климатизация – навсякъде в сградите се стараят да поддържат около 18 – 20 градуса, а външната температура е около 30. Можете да си представите какъв шок изпитва тялото, когато влезеш вътре. А минаването покрай входа на някой Мол е равнозначно на минаването покрай хладилните щандове в магазина. Това ни създаде известни неудобства и притеснения за здравето на малките човеци.

Вторият ден започна с бърза китайска закуска от заведението до хотела, която до голяма степен напомняше английска закуска – пържени яйца, наденички и картофи ;) . Единственото здравословно бяха огромните фрешове от екзотични плодове. Жената, която ги правеше, много разпалено ни обясняваше, че е по-добре да не си поръчваме лимон, защото правели соковете си само от плодове, без захар.

Singapore Flayer След обилната закуска се насочихме към местната гордост – 165 метровото виенско колело или т. нар. Singapore Flyer. Съоръжението е доста впечатляващо, за около половин час прави пълна обикола и дава възможност да видиш голяма част от централната част на Сингапур. Имаше гледки, които спираха дъха, които едва ли съм успяла да запечатам с фотоапарата – пистата на Формула1, Ситито, пристанищния комплекс. В близост се намира и поредния повод за гордост на Сингапур – екстравагантния хотел Marina Bay Sands.

Така преполовихме деня и решихме да обядваме в Малката Индия. Не останах впечатлена от квартала – единствената разлика с Делхи, беше, че е малко по-чисто и не толкова миризливо. Имаше ги и досадните търговци, които ни преследваха една пряка, за да ни увещават да си купим стоката им.

След екзотичния индийски обяд следобедната почивка беше необходима на всички. Привечер си направихме кратка разходка в близкия парк, като така стигнахме и до улицата на Мол-овете. Местните много се гордеят с нея и по-точно с интересните архитектурни решения. За съжаление бяхме тръгнали с конкретна цел и не им отделихме нужното внимание.

BG ToyРешихме програмата ни за третия ден да е по-лека, защото и ние, и децата се бяхме поуморили. След закуска напуснахме стаята в хотела и отидохме в музея на играчките. Въпреки че е малък, беше много приятен и забавен. Имаше играчки от най-различни краища на света, включително и от България.

Следобед минахме набързо отново през Китайския квартал за по едно утоляващо жаждата питие и кратка разходка из колоритните улички преди да се запътим към летището.

Когато самолета излиташе почувствах тъга. Иска ми се отново да посетя Сингапур, на това място се чувствах много комфортно.

One Response to Уикенд в Сингапур

  1. Dendri on 17/08/2010 at 13:51

    Здравей Деси. Много хубаво и със присъщия си стил си описала впечатленията си за Сингапур. Продължавай да ни радваш с пътеписите си – отдава ти се. Поздрави от гореща София.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Търсене

Календар

август 2020
П В С Ч П С Н
« авг    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31