Холандия – първи впечатления

15/06/2013
By Деси

Вече седмица сме в Хага и ми се иска да споделя първи впечатления от онази част от града, която успях да опозная.

Като всеки разположен на море град, Хага ни посрещна с по-хладно и ветровито време. Дневните температури последната седмица трудно се задържаха около 16-17 градуса, а вяърът (който някои хора имат наглостта да наричат „бриз“ ;) ) в определени моменти заплашваше да обърне иначе много стабилната ни офроуд детска количка. Аз лично се адаптирам с лекота, вероятно заради 22-те години, които съм живяла във Варна. За съжаление обаче коста ми среща известни проблеми – като се приберем от разходка, иначе късата ми прическа стърчи във всевъзможни посоки. Хубавото е, че мога да я загладя с 2-3 движения на пръстите :) . Децата също доста добре приемат смяната на климата – зачервиха бузки, а апетитът им значително се подобри. Пристъпите на алергична кашлица при Оги намаляха, вероятно заради липсата на пепеляци по улиците и площадките.

Апартаментът, в който живеем, се намира в симпатично 16 етажно блокче, разположено на на минутка-две от жележопътната гара Den Haag HS. Съседите, които съм срещала до момента, са основно местни, срещат се източно азиатци, индици, както и хора от цяла Европа. Това се дължи може би на близостта на няколко офис сгради, както и на Хагския университет по приложни науки.

Първият ден в Хага посветихме на зареждане на хладилника и запознаването ми с най-близките магазини, както и на част от централните търговски улици. Всичко ни е на пеш разстояние – търговски център с няколко хранителни магазина, мол с детско клубче, магазини за бебешки стоки, домашни потреби, магазин за техника. Като се подмине района на гарата, навлизаме в т.нар. китайски квартал, който показва от къде започва градският център. В южната си част, която е по-близо до нашия апартамент, е разположена търговската част. Тесните пешеходни улички и умелото съчетаване на старинните сгради с нови големи магазини правят търговският център едно приятно и уютно място. Картинката довършват симпатичните кръчми и ресторантчета – тук можете да видите не само бирарии, но и да се срещнете с индонезийски, японски, китайски, суринамски и още куп екзотични кухни (чудя се дали да включвам в изброяването и турската ;) ).

Другата част от градския център, която нямахме възможност да разгледаме, обхваща всичадминистративни сгради. Хага е административен център на областта Южна Холандия, а в същото време тук са ситуирани нидерландският парламент, министерства, Върховния съд, посолства и не на последно място, тук живее и кралското семейство. Градът е е седалище на няколко институции на ООН: Международния съд, разположен в Двореца на мира, Международен трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, Международен наказателен съд. Когато времето се пооправи, планираме една по-обстойна разходка из централната част, за да се порадваме и на нетърговската му част.

Противно на очакванията ми, районът около апартамента ни е доса тих и приятен, а шумът от влаковете е ненатрапчив и рядко му обръщам внимание (сигурно заради свистенето на вятъра в прозорците ;) ). Още първите дни тук обиколихме между блоковете в радиус 100-200 метра и си набелязахме няко много симпатични детски площадки. Поставихме си за цел да изпробваме всеки ден по някоя от тях, както и да разширим периметъра си на оглед, за да открием още интересни и забавни за децата места. Оги и Еличка естествено изразиха предпочитания към площадките с пясъчници и бързичко ги снабдих с по една кофичка и лопатка. Лошото време не ни пречи да излизаме, защото детските кътове са сгушени между по-ниските сгради и са защитени от поривите на вятъра.

Засега снимковият материал е оскъден, защото рядко взимам камерата с мен. По този повод ми пожелайте добро време и послушни деца и ви обещавам да ви зарадвам с холандски пейзажи :) .

2 Responses to Холандия – първи впечатления

  1. София Панайотова-Бенева on 16/06/2013 at 08:20

    Изразът „16 етажно блокЧЕ“ печели наградата за смешка на деня :)

    • Деси on 16/06/2013 at 11:07

      На фона на съседните офис сгради си е мижава работа ;)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Търсене

Календар

август 2020
П В С Ч П С Н
« авг    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31