Хага – Madurodam

16/06/2013
By Деси

Днес решихме да посетим парка на миниатюрите Madurodam в Хага. Намира се на север от централната част на града, в тих и много зелен район. В него могат да се разгледат миниатюрни копия на емблематични за цяла Нидерландия сгради и съоръжения, създадени в мащаб 1 към 25. Носи името на Джордж Мадуро – герой от битката за Холандия и член на холандското съпротивително движение през Втората световна война.

Организацият на п0сещението не тръгна гладко – като начало системата за онлайн разплащания на парка не пожела да сработи. След около час разговори с нашата банка, се установи, че проблемът е в сайта. Служителка на Madurodam записа имената на мъжа ми, за да може на място да ни издадат онлайн билети. Бързичко след това се натоварихме на колата, но за зла беда най-прекият път до парка беше затворен. След кратко лутане из Китакския квартал GPS-ът ни показа заобиколен път. Въпреки табелите, не успяхме да открием паркинга към Madurodam и се наложи да ползваме паркоместата по съседните улици (които за наша радост бяха безплатни ;) ).

Много е забавно да се почувстваш като в страната на лилипутите, особено пък за децта. Оги ентусиазирано търчаха между миниатюрните сгради и се радваха на колите, мини велосипедчетата, влаковете, каналите и подвижните мостове, които се вдигаха за преминаващите баржи. Освен сградите, в парка има изградени и много съоръжения – пристанището и рафинерията в Ротердам, летището в Амстердам, ЖП гарата в Грьонинген, най-големите мостове на Нидерландия и пр. За забавление на децата (а и на родителите ;) ) имаше изградени различни интерактивни кътове – демонстрация на това какъв е принципът на работа на шлюзовете, задвижване с вода на различни механизми, гасене на пожар на танкер, управление на кран на пристанище, управление на макет на самолет на КЛМ, както и на влак. На определени места имаше машинки с монети, които задвижваха определени механизми. Децата си получиха бонбонче Марс от една от тях, монтирана пред завода на десертчетата (аз се оглеждах за нещо подобно край сградата на Хайникен, но не ме огря ;) ).

Разходката беше много ползотворна, защото си набелязаме какво искаме да видим в Хага, Амстердам и Ротердам.

Спирам с приказките и ви оставям да се порадвате на снимките :) .

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Търсене

Календар

август 2020
П В С Ч П С Н
« авг    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31