Ротердам – зоопаркът

23/06/2013
By Деси

Днес имахме удоволствието да посетим ротердамския зоопарк – най-старият и един от двата най-големи в Нидерландия. Още по-голямо удоволствие беше компанията на едно прекрасно семейство, живеещо в Ротердам, което до този момент познавах само виртуално.

Зоопаркът е разделен на тематични сектори, като са групирани според континента, който населяват представените животни (Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Африка и Азия). Той е създаден така, че да бъде максимално интересен за децата и да им представи информация за всички животни по забавен и достъпен начин. За наше съжаление, информацията беше само на холандски и благодарение на нашите домакини научихме интересни истории както за самият парк, така и за някои от обитателите му. Например белият мечок, докато е бил все още малък, е успял да строши с камък предпазното стъкло, което отделя водния му басейн от посетителите. Това докарало неимоверен стрес на събралите се да го снимат. Жирафите са едни от най-“плодовитите“ животни на зоопарка – в рамките на последните месец-два са се сдобили с 4 нови малки: 2 женски и 2 мъжки. Разказва се изстория за горилата Бокито, който избягал от заграждението си, след като дни наред посетителка идвала и предизвиквала по някакъв начин животното с държанието си.

Много ми беше трудно да сдържам фотографските си пориви край толкова много и прекрасни обекти. Оказа се, че не съм достатъчно подготвена за атракционът Амазония, където сред тропически растения и влага прелитаха множество невероятно красиви пеперуди. За разлика от мен, тук имаше фотографи, които си носеха стативи и разнообразен набор от обективи. Ето и нищожните ми напъни:

Неусетно навлязохме в по-старата част на парка, коятое изградена преди 150 години. Тук наред със загражденията за животните, има и открити паркови пространства и кътове, където поуморените посетители могат да поседнат, да похапнат и да си починат. Страхотно впечатление ми направи сектора Ривиера хол. В най-старата сграда от зоопарка, която сякаш не е променяна от построяването си, е разположен терариум. Зад стъклени витрини са показани и помещенията с птичи инкубатори и „бебешката“ им стая. От залата има директно достъп и до тропическото птиче царство, където отблизо можеш да видиш различни екзотични птичета, които прелитат свободно край посетителите.

В зоопарка има и заведения за хранене, които варират от бърза закуска до такива, предлагащи органична храна. Има заграждение с дребна порода козички, където децата могат да ги нахранят и погушкат. Също така има и нагледно представена ветеринарна болница, където малките любопитковци могат да се запознаят с инсттрументариума на ветеринарния лекар и с това какви грижи са нужни за болните животни.

Въпреки мрачното и дъждовно време, което ни саботира здраво, успяхме да разгледаме всичко. Към 16ч, малко мокри и много уморени, си тръгнахме за Хага. Ето и още малко снимков материал:

P.S. Благодарности на Руми и прекрасното ѝ семейство за това, че прекараха този тъй мрачен и дъждовен неделен ден с нас :)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Търсене

Календар

август 2020
П В С Ч П С Н
« авг    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31