Забавни приключения в парк Duinrell

21/07/2013
By Деси

За да не намразят дребните обиколите по градовете, днес решихме да ги заведем в детски увеселителен парк. Поради технически причини нямаше как да идем в силно препоръчвания ни Ефтелинг. Но имахме късмет, че съвсем близо до Хага, до градчето Васенар се намира паркът за забавления Даунрел. Така не се наложи да нарушим обещаното на децата :) .

Даунрел е съчетение между място за къмпингуване, аквапарк и лунапарк. Ако човек има достатъчно време, би могъл да остане тук на палатка, в каравана, кемпер или в бунгало, като всеки ден на престоя си може да ползва свободно съоръженията за забавление.

Самата аз не съм експерт по този тип паркове, посещавала съм само Анчол в Джакарта, Индонезия, както и недоразумението, наречено София Ленд. В Данурел, както и в Анчол,  съоръженията са раположени сред приятна зеленина, под чиято сянка човек може да се скрие от изгапящото на моменти слънце.

Съоръженията са тематично групирани в различните части на гъсъа широколистна гора, като всичко е съсредоточено около аквапарк с открити басейни, както и различни видове екстремни водни пързалки, до които има специален достъп и които изстрелват посетителите в подходящи закрити басейни. Последното позволява водните съоръжения да работят дори и в по-студените дни от годината, които по тези ширини не са никак малко.

Като цяло водата е на почит на това място и дори извън аквапарка има риск да се измокрите на много места. Като се започне от приказния кът с неговото пишкащо момченце, подскачащи лодки и водна пътечка, мине се през въртележката, под която се пускат струйки вода и се стигне до лодките, които те спускат  с висока скорост в езерце.

В лунапарка има 3 скоростни влакчета с различна степен на натоварване. За радост на нашите хлапета само едното не беше подходящо за ръста им. Това бяха и местата, на които прекарахме най-много време. С удоволствие се спуснаха и 2 пъти с лодките в езерцето. За наш късмет имаше избор да сме със или без покрив, та не се наложи преобличане (поне не на всички ;) ).

Освен специалните съоръжения, в парка има няколко прекрасно оформени детски площадки, където по-невръстните малчугани да се забавляват, докато каките, батковците и родителите им си покачват адреналина ;) . За мен интересни бяха и съоръженията, които изискваха усилие от страна на посетителите – кулата, до чиито връх трябва сам да се издърпаш, както и монорелсовото влакче, което се задвижва като велорикша с усилията на някой възрастен или по-голямо дете. Оги откри удоволствието и на блъскащите се гумени лодки и мисля, че ако още са останали такива в Морската градина на Варна, ще им бъде чест посетител.

Да не збравяме и важните неща като храненето :) . В Даунрел могат да се намерят обичайните заведения за хранене, предлагащи от пържени картофки до здравословна органик храна. И понеже е лято – сладолед на всеки ъгъл. Ние обаче се възползвахме от специално изградения кът за пикници и си хапнахме предварително подготвената храна под сенките на големите дървета, които ни изолираха донякъде и от шумотевицата на тълпите посетители.

Неусетно за нас и дечурлигата дойде краят на работния ден на лунапарка и се отправихме към външните басейни на аквапарка, който работи още 4 часа. Докато аз, Еличка и Боян се радвахме на чистия въздух и последните слънчеви лъчи, големите мъже от семейството се отдадоха на екстремни приключения на големите води пързалки. За съжаление Оги няма ръст за повечето от тях (също така и плувните умения на холандските си връстници) и са се пускали само по по-леките. Докато слънцето нагряваше басейните навън и Ели се порадва на водата.

Напуснахме Даунрел след 20.30ч уморени, но в настроение. Барбекютата около палатките, караваните и бунгалата бяха вече разпалени и се ползваха по предназначение, което допълнително ни накара да побързаме към Хага и очакващата ни в  апартамента вечеря :) .

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Търсене

Календар

август 2020
П В С Ч П С Н
« авг    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31